Κόμβοι έρευνας, καινοτομίας και διάχυσης

Κόμβοι έρευνας, καινοτομίας και διάχυσης

Οργάνωση τεσσάρων (4) Κόμβων Έρευνας και Καινοτομίας. O κεντρικός Κόμβος έχει φυσική υπόσταση στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ οι άλλοι τρεις στα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Μαρώνειας (Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης) και Βιστωνίδας (Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης) καθώς και στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Αλεξανδρούπολης (Περιφερειακή Ενότητα Έβρου). Στους Κόμβους θα διανεμηθεί το παραγόμενο εκπαιδευτικό υλικό και θα μεταφερθεί και θα οργανωθεί ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση της διάχυσης των ερευνητικών πρακτικών στους εκπαιδευόμενους. Μετά τη λήξη του έργου, το υλικό θα παραμείνει στους τέσσερις Κόμβους, ενώ ο εν λόγω εξοπλισμός θα παραμείνει στον κεντρικό Κόμβο και θα διατίθεται στους υπόλοιπους Κόμβους όποτε ζητηθεί, και έτσι οι τέσσερις Κόμβοι, με το εξειδικευμένο πλέον προσωπικό και την ύπαρξη του εξοπλισμού και του εκπαιδευτικού υλικού, θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως Κόμβοι διάχυσης των αποτελεσμάτων του συγκεκριμένου έργου και μετά τη λήξη του. Συγκεκριμένα για τον κάθε Κόμβο θα διατεθούν τα εξής:

Μικροσκόπια και Στερεοσκόπια

Κάμερες Μικροσκοπίου / Στερεοσκοπίου

Πλήρες σετ οργάνων / εργαλείων απαραίτητων για την εργαστηριακή επεξεργασία βιολογικού υλικού (π.χ. λαβίδες, αντικειμενοφόρες πλάκες, καλυπτρίδες, βελόνες, ψαλίδια, πλαστικές λεκάνες, πλαστικά δοχεία, μεγεθυντικοί φακοί πάγκων, χημικά αντιδραστήρια)

Φορητός υπολογιστής για αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών (π.χ. στη διερεύνηση της σχετικής βιβλιογραφίας και τη ψηφιακή αποτύπωση των ευρημάτων τους)

Εξοπλισμός πεδίου (π.χ. ολόσωμες μπότες, μπότες γόνατου, αντιανεμικά πανωφόρια, κιάλια, δίσκοι secchi – αξιολόγησης θολερότητας του νερού, χημικά kit αξιολόγησης της ποιότητας του νερού, δειγματολήπτες μακροφύτων και μακροασπονδύλων, κόσκινα βένθους).

Έντυπο και ψηφιακό υλικό που θα αφορά στην εργαστηριακή επεξεργασία και την εργασία στο πεδίο, Οδηγοί αναγνώρισης ορνιθοπανίδας.